Detektionsgräns och miljögifter i livsmedelskedjan
Varje analysutrustning har en nedre gräns där man inte längre kan påvisa eller mäta upp halter av kemikalier. Denna nedre gräns kallas detektionsgräns.
När halten av miljögifter ligger under detektionsgränsen betyder det inte att de är ofarliga.
De kan koncentreras senare i livsmedelskedjan. I människans blod eller fettvävnad kan därför ämnen påvisas som inte kan påvisas i livsmedel. Enda sättet att förhindra detta är att inte tillföra sådana ämnen alls till vår livsmedelsproduktion – alltifrån åkerjord, råvara till livsmedelsföretaget.
Halt i slam |
|
Halt i foder |
|
Halt i komjölk |
Halt i männi- |
|
|
|
|
|
|
|
skans blod |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
D E T |
|
E K T |
I |
O N S |
G |
R Ä N S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Finns i slam |
|
"Finns inte i |
|
"Finns inte i |
|
Finns i männ- |
|
|
foder" |
|
komjölk” |
|
iskans blod |
|
Rött = Kan påvisas – över detektionsgränsen
Brunt = Kan inte påvisas – under detektionsgränsen