Your Company

dsc_5832.jpg
Startsida Företaget Nyheter Aktuella Event & Föreläsningar Karriär Om oss Produkter & Forskning Artiklar, tester  mm Gästbok Länkar
Artikelarkiv Tester

 Miljöföroreningar i barnmat del 3

Jag har i två tidigare brev behandlat miljöföroreningar i barnmat. Samtidigt sprids alltmer slam på vår odlingsmark. Här har våra reningsverk samlat ihop miljögifter, läkemedelsrester och en uppsjö av riskabla ämnen som följer med avloppet. Allt tal om att denna typ av föroreningar inte skall komma till slammet är en illusion så länge vi bara har ett avloppsnät – de måste trots allt ta vägen någonstans? Mängden fosfor i en slamhög, som slamspridarna påstår vara så betydelsefull, är endast 1 procent, medan mängden metallavfall är minst tre gånger större.

 

Det kanske mest allvarliga är slammets innehåll av farliga tungmetaller eftersom de kommer att ligga kvar i marken till tidens ände, till men för oss och kommande släkten.  Forskare vid Karolinska Institutet har hittat förhållandevis höga halter av bl a arsenik, kadmium och mangan i barnmat. Om man jämför den mängd av dessa tre metaller som finns i slam med den mängd som kommer från urin och avföring så är skillnaden stor:

 

Arsenik        cirka 10 ggr mer än från urin och avföring

Kadmium     cirka  4 ggr mer än från urin och avföring

Mangan        cirka  5 ggr mer än från urin och avföring

 

Det är helt oacceptabelt att öka åkermarkens innehåll av farliga metaller när det i stället borde sänkas, när tolererbara intag för små barn överskrids för bl a kadmium och när kvinnor löper ökad risk att drabbas av benskörhet, njurskada och bröstcancer.

 

 

Tidningen Råd och Rön har frågat Livsmedelsverket vad de anser:

 

RÅD & RÖN NR 2 2011

 

Ska föräldrar vara oroliga nu?

Barnmatsprodukter innehåller höga halter av mangan, arsenik och kadmium. Det visar en mindre studie från Karolinska Institutet. Alla tre är grundämnen som kan ge negativa effekter på hälsan.

Mangan är ett livsnödvändigt ämne som tillsätts modersmjölksersättning, medan arsenik och kadmium förekommer naturligt i produkter som till exempel barngröt. I dag finns inga gränsvärden för arsenik och kadmium men däremot för mangan.

Tillverkarna gör inte fel utan följer den lagstiftning som finns, men Livsmedelsverket tycker ändå att EUs angivna gränsvärden för mangan är oroväckande höga.

 

Vad säger Livsmedelsverkets Rickard Bjerselius, toxikolog på rådgivningsenheten?

"Vi vill ha frågan ordentligt genomlyst"

- Föräldrar behöver inte vara oroliga. Produkterna har funnits länge på marknaden och man har inte sett några skador eller bi-verkningar på barn. Men vi tycker att halterna verkar orimligt höga och vill ha frågan ordentligt genomlyst. Vi har påbörjat en egen undersökning av barnmat. Då ser vi om det överlag är för höga halter eller hur det förhåller sig.

Vi samarbetar också med kommunerna, som ansvarar för kontrollen av företagen som gör barnmat, men försöker också få EU-kommissionen och Efsa (den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet - red anm) att agera i frågan.

 

Gunnar Lindgrens kommentar:

Observera att det inte finns något gränsvärde för kadmium och arsenik i barnmat. Dessa miljögifter borde inte ens kunna påvisas då de bara tillför risker. Båda ämnena är cancerframkallande och då finns inga säkra nivåer, utan cancer kan uppkomma även när halten är mycket låg. Det som skiljer en hög halt från en låg halt är det blir fler cancerfall vid en högre halt än vid en lägre – en större och mindre risk, Men så länge ämnet finns närvarande kan cancer uppkomma. Det är svårt att förstå varför Semper och andra tillverkare av barnmat och modersmjölkersättning inte ställer kravet att avfall med miljögifter och läkemedelsrester inte skall spridas på svensk odlingsmark? Det kommer att sluta med stora problem för både barnens hälsa och barnmatstillverkarnas trovärdighet om uppladdningen av miljögifter i odlingsmark tillåts fortsätta.

  Nu finns det ett gränsvärde för hur mycket kadmium en människa får ta in per vecka som EUs livsmedelsorgan Efsa har fastställt. Detta ”tolererbara veckointag” (TWI) ligger vid 2,5 ug kadmium per kilo kroppsvikt och vecka. Det är lätt att visa att många barnmatsprodukter har så höga halter av kadmium att detta intag överskrids eller är nära att överskridas. Miljöförvaltningen i Landskrona har i en rapport (1) visat att ” Several of the analyzed products resulted in cadmium intakes close to or above the TWI set by EFSA. Cadmium concentrations in soil and crop need to decrease further to ensure that children’s cadmium intake stay below the TWI.”

 Image0001

 

Av bilden framgår att tolererbara intaget (TWI) överskrids av fullkornsgröt (Semper) medan de övriga ligger nära överskridande. Observera att kadmiumbidraget från det vatten, som man blandar pulvret med, inte har medtagits. Vid  en måttlig kadmiumhalt i vattnet leder alla grötpulvren till överskridanden.  Generellt hade Semper högre kadmiumhalter i denna undersökning. Orsaken till att Zarah Öberg (Pigga Barn) och Camilla Sparring (Camillas Matuppror) tillskrivit Semper i detta ärende är just att kontrollen av produkternas innehåll av allt att döma är bristfällig. Fortfarande är det okänt hur höga kadmiumhalter företaget godtar i sina produkter. Man har inte heller krävt att slamspridning och användning av annan kraftigt kadmiumförorenad gödsel skall upphöra.

 

(1)   Se http://www.renakerrenmat.se/fakta/KadmiumIBarngrotModersmjolkersattning20100507.pdf