Recept NUTRISHAKE MIXERRECEPT
Allmän beskrivning: alla recept tillreds på samma sätt.
1. Lägg först frukt, nötter, frön, gryn och istärningar (2-4) om så önskas i mixern. Frusen frukt skall inte tinas upp.
2. Tillsätt den uppmätta vätskan (mjölk, juice eller vatten).
3. Starta på lägsta hastigheten, blanda väl, öka hastigheten gradvis tills blandningen är helt slät.
4. Minska till låg eller halv hastighet. Tillsätt 1 påse NutriShake och mixa i ytterligare 10 till 20 sek.
Alla recept ger en ca 0,6 liter stor shake
Frukt och juicer kan vara färska, konserverade (i vatten eller juice; avrunna) eller frusna (osötade), om inte annat anges.
Grönsaker kan vara tillagade, konserverade (avrunna) eller frusna.
Frukt och grönsaker skall skäras i små tärningar eller bitar innan de mäts upp.
Karotenoidladdad
Forskning visar att karotenoidrik kost (den "närings-familj" där bla. betakarotin ingår), bidrar till att öka ditt välmående. Denna information har lett till att viktiga hälsomyndigheter t ex National Research Council i USA rekommenderar 5 till 9 portioner frukt och grönsaker om dagen för att få ett optimalt näringsskydd. Vart och ett av följande recept ger en portion karotenoidrik föda för att hjälpa dig uppnå det optimala intaget av 5-9 portioner frukt och grönsaker om dagen. Ingredienserna i recepten år utvalda för att ge A vitamin, C vitamin och naturliga fruktfibrer.
JORDGUBB-CANTALOUPE MELON
1,2 dl cantaloupe melon (ca. 1/4 liten frukt)
1,6 dl jordgubbar
2,4 dl lättmjölk
1 påse NutriShake (jordgubb, choklad eller vanilj)
JORDGUBB-KÖRSBÄR
1,8 dl jordgubbar
0,6 dl sura (syrliga) körsbär
2,4 dl ananasjuice
1 påse NutriShake (valfri smak)
ANANAS-MOROT
2,4 dl ananas
0,6 dl morötter
2,4 dl apelsinjuice
1 påse NutriShake (valfri smak)
Allmännyttig
Högt blodtryck, högt kolesterolvärde och en fett- och saltrik kost anses alla vara stora riskfaktorer för hälsan. En allmännyttig kosthållning med reducering av kost-fett och salt i det dagliga näringsintaget bidrar till att minska riskerna
Vart och ett av följande recept har lågt fett- och salt-innehåll och ger kalium, kalcium och naturliga frukt-fibrer.
PAPAYAJORDGUBB
1,8 dl papaya (ca. 1/2 stor frukt)
1,2 dl jordgubbar
2,4 dl apelsinjuice
1 påse NutriShake (vanilj, jordgubb)
KÖRSBÄR-ÄPPLE
2,4 dl söta körsbär
2,4 dl äppeljuice
1 påse NutriShake (vanilj, choklad eller jordgubb)
MANDARIN-HALLON-PÄRON
1,2 dl mandariner eller tangeriner
0,6 dl mogna hallon
1,6 dl päron
2,4 dl apelsinjuice
1 påse NutriShake (valfri smak)
PUMPA BÄR
1,2 dl mosad pumpa (inte pajfyllning)
0,8 dl björnbär eller hallon
2,4 dl 1% mjölk
1 påse NutriShake (vanilj, jordgubb)
APRIKOS-PÄRON JORDGUBB
1,8 dl aprikoser
0,8 dl päron
0,6 dl jordgubbar
2,4 1% mjölk
1 påse NutriShake (valfri smak)
Kolhydratladdad
Kolhydrater är en viktig energikälla vid hård träning. En kolhydratrik kost ger en högre än normal lagring av kolhydrater i musklerna för större uthållighet. Av en idrottares kost måste 60% till 70% bestå av kolhydrater för att få ut maximalt av träningen och påskynda återhämtning; kolhydratladdning efter träning är speciellt viktig vid tävlingar som pågår under flera dagar. Magnesium, kalium, salt och klorid förloras i väsentliga mängder när man svettas mycket och länge; uthållighetsidrottare löper risk att få obalans eller brist på dessa näringsämnen, vilket kan påverka prestationen.
Vart och ett av följande recept ger kolhydrater och mycket låg fetthalt, samt tillför magnesium, kalium, salt och klorid.
PÄRON-MOROT
2,4 dl päron
0,6 dl morot
2 msk kokt ris
2,4 dl apelsinjuice
1 påse NutriShake (valfri smak)
MANDARIN-PÄRON-BANAN
1,6 dl mandariner eller tangeriner
1,2 dl päron
0,8 dl bananer
1 msk havregryn (vanliga, kokta) 2,4 dl 1% mjölk
1 påse NutriShake (valfri smak)
MANDARIN-MANGO
1,6 dl mandariner eller tangeriner
1,2 dl mango
1 msk havregryn (vanliga, kokta)
2,4 dl 1% mjölk
1 påse NutriShake (valfri smak)
BANAN-APRIKOS
1,2 dl bananer
1,6 dl aprikoser
3 msk vitt ris (kokt)
2,4 dl ananasjuice
1 påse NutriShake (vanilj, jordgubb)