Your Company

dsc_5832.jpg
Startsida Företaget Nyheter Aktuella Event & Föreläsningar Karriär Om oss Produkter & Forskning Artiklar, tester  mm Gästbok Länkar
Artikelarkiv Tester

Barn lider av D-vitaminbrist

Experter vill förlänga tid för tillskott

Publicerad 14 januari 2011 - 06:03                    Uppdaterad 14 januari 2011 - 17:40

Finland har skärpt sina rekommendationer för D-vitamin till barn och nu anser flera experter i Sverige att Livsmedelsverket bör följa Finlands exempel. En fjärdedel av barnen i Sverige kan lida av D-vitaminbrist, visar en färsk rapport.

Livsmedelsverket reagerar

Livsmedelsverket har på sin webbsida lagt ut en kommentar till dagens texter och inslag om D-vitaminbrist hos barn.

Se även

Tillskott

D-vitamin

• D-vitamin, som egentligen är ett hormon, bildas i huden med hjälp av solljus. Andra källor är fet fisk som lax, makrill, sardiner, sill och ål, samt i viss mån också ägg och kött. Berikat margarin och mjölk täcker en del av vårt behov.

• Hur mycket vitamin D vi behöver varierar med ålder och kön. En tumregel är att kvinnor och män behöver 7,5 mikrogram per dag, gravida och ammande kvinnor 10 mikrogram per dag.

• D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist kan orsaka rakit (engelska sjukan) hos barn och osteomalaci (benuppmjukning) hos vuxna.

Livsmedelsverket/TT

Dubbelt så mycket

Svenska Livsmedelsverket rekommenderar ett intag av D-vitamin på 7,5 mikrogram för vuxna.

För små barn, gravida, ammande och personer över 60 år rekommenderas 10 mikrogram.

I USA rekommenderas i många fall nivåer som är dubbelt så höga.

För åldrarna 1-69 år rekommenderas 15 mikrogram.
Samma nivå rekommenderas för ammande och gravida.

För personer över 70 år rekommenderas 20 mikrogram.

De flesta barn klarar sig lindrigt undan med D-vitaminbrist men tyvärr inte alla.

Kan påverka hjärnan
-Det kan vara mycket allvarligt. Om man har D-vitaminbrist påverkar det skelettet, hjärnan och immunförsvaret, säger barnhälsovårdsöverläkare Margareta Blennow.

-Patienter kommer in med kramp, hamnar på intensivvårdsavdelningen och i värsta fall får de hjärnskador efteråt, säger Lars Sävendahl, barnläkare Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Den som lever i ett land där solen lyser året om behöver inte oroa sig, då bildar kroppen själv D-vitamin via huden. Men vi som tvingas leva med begränsat solljus måste kompensera genom att äta D-vitaminrika livsmedel som feta fiskar och mejeriprodukter.

Men det är lättare sagt än gjort, för att få i sig den rekommenderade dagliga dosen via mjölk så behöver man dricka mer än två och en halv liter om dagen.

För små barn är det i princip omöjligt, därför rekommenderas barn i Sverige D-vitamindroppar upp till två års ålder och upp till fem års ålder om barnet tillhör en riskgrupp.

Tonåringar får tillskott
Men i Finland har man länge ansett att det är för lite och i veckan skärpte man man rekommendationerna ytterligare: Alla barn upp till 18 års ålder ska ta extra d-vitamintillskott. Och nu anser flera läkare i Sverige att Livsmedelsverket bör följa Finlands exempel.

-D-vitaminbrist förekommer hos mellan 20 och 30 procent av barnen i åttaårsåldern. Det tycker jag är en ganska bra anledning till att öka D-vitaminintaget hos den svenska befolkningen, säger Lars Sävendahl.

Frustration
Barnläkarna i Sverige har länge varit oroade över att många barn har D-vitaminbristen. Att Finland tar ytterligare ett steg har skapat frustration gentemot Livsmedelsverket.

Men än så länge anser Livsmedelsverket att det finns för lite forskning kring hur många barn i Serige som har D-vitaminbrist.

Dessutom bör man vara försiktig så att barnen inte får i sig för mycket D-vitamin, anser man.

Nya rekommendationer i Finland Grafik: SVT
Nya rekommendationer i Finland -Det finns alltid anledning att vara försiktig när man ger supplement. Man måste vara observant på att det kan bli feldoseringar, säger Irene Mattisson på Livsmedelsverket.

Låg risk
Men Lars Sävendahl håller inte med.

-Risken att få i sig för mycket D-vitamin är väldigt låg. Man kan dricka tio gånger så mycket mjölk, alltså 25 liter om dagen, utan att få i sig för mycket D-vitamin.

-Det är i princip omöjligt att förgifta sig med D-vitamin genom kosten. Via D-vitamindropparna finns det en otroligt hög säkerhetsmarginal, säger han.

Olika rekommendationer

Svenska Livsmedelsverket rekommenderar att alla barn får 10 mikrogram/dag de första två åren (från cirka 4 veckors ålder) även under sommaren.

Barn över två år som får D-vitaminberikade matfetter (i praktiken alla margariner), berikad mjölk (mini-, lätt- och mellanmjölk) och brukar vara ute i solen behöver inte tillskott.

Barn som inte får berikade produkter och inte vistas utomhus tillräckligt kan behöva D-droppar ända upp i femårsåldern, i synnerhet om de har mörk hudfärg eller täcker huden med mycket kläder.

De nya finska rekommendationerna liknar de svenska när det gäller spädbarn. Från och med två veckors ålder ges ett D-vitamintillskott på 10 mikrogram/dag per dygn året runt.

Men barn mellan 2 och 18 år ska få 7,5 mikrogram/dag året runt. Vitaminpreparat kan användas vid sidan av vitaminberikade mjölkprodukter och fetter. Det finns ingen risk för överintag vid normal kost.

Även gravida och ammande kvinnor bör ta ta D-vitamintillskott, 10 mikrogram/dag året runt.

(SVT)
Livsmedelsverket, Institutet för Hälsa och Välfärd