Your Company

dsc_5832.jpg
Startsida Företaget Nyheter Aktuella Event & Föreläsningar Karriär Om oss Produkter & Forskning Artiklar, tester  mm Gästbok Länkar
Artikelarkiv Tester

Omega-3   

    

Hjärt- o kärlsjukdomar och reumatiska besvär sällsynt bland eskimåer:
I mitten av 1970-talet fann forskare som studerade eskimåer på Grönland och japanska fiskare, att de hade lägre frekvens av hjärtsjukdomar än andra befolkningsgrupper, trots att de konsumerade upp till 70 procent av sina kalorier i form av fetter.

Även ledsjukdomar och andra inflammatoriska tillstånd är sällsynta hos eskimåerna.  Förklaringen till detta är att fettsyrorna omvandlas till nyttiga hormonliknande ämnen som motverkar inflammation. Förutom att göra cellväggarna mjukare och därmed lederna och muskulaturen mjukare verkar omega-3 fettsyrorna genom att ge upphov till gynnsamma hormonliknande ämnen som motverkar inflammation. Att dessa förändringar äger rum i kroppens alla celler förklarar varför tillförsel av fiskolja kan ha effekt på så skilda organ som hjärna, hjärta, leder, blodkärl och hud.

En analys av resultaten från 10 olika studier visade sammantaget att tillförsel av fiskolja minskar antalet ömma leder och ledstelheten hos patienter med reumatiska besvär.  Naturlig stabil fiskolja visade speciellt gynnsam effekt på ledstelhet. Fiskolja visade sig motverka ledsmärta och minska behovet av mediciner mot värk. Fiskoljan verkar genom samma mekanismer som värk- och inflammationshämmande mediciner inklusive de nya så kallade COX-2 hämmarna (Celebra, Vioxx). Dessutom har fiskolja en unik specifik effekt genom att hämma nedbrytningen av ledbrosket.


Den ofrånkomliga frågan var då ”Vad gör eskimåer och japanska fiskare som inte vi gör?” Svaret finns i de fetter de äter. Eskimåerna äter i medeltal ca 340 gram fisk varje dag. Mer än fem års grundlig forskning och tester ligger bakom utformningen av  GNLDs Omega-3 laxolja. Resultatet är en ren, naturell, koncentrerad källa av omega-3 fettsyror. GNLD Omega-3 laxolja innehåller två värdefulla n-3 fettsyror:  Eikosapentaensyra (EPA) och Dokosahexaensyra (DHA). Även om dessa ämnen finns i all fisk och skaldjur i viss mån, ger kallvattenfisk som lax mycket högre kvantiteter av dessa hälsosamma n-3 fettsyror.

 

 

Inflammatoriska mag- och tarmsjukdomar

Inflammatoriska förändringar i mage och tarm som magkatarr, Crohns sjukdom och ulcerös kolit kan påverkas positivt av fiskolja.  Vi har speciellt intresserat oss för den form av magkatarr som framkallas av störningar i mönstret av hormonliknande ämnen.  Dessa störningar motverkades av naturlig stabil fiskolja.

 

 

Allergi 

Fiskoljans inflammationshämmande egenskaper kan också användas i andra sammanhang. Allergiska besvär från näsa, ögon och luftrör kan påverkas positivt av fiskolja,  men behandlingen bör helst påbörjas några veckor före förväntade besvär.

 

 

Barn med olika typer av koncentrationsproblem

Forskning har visat att barn som har låga halter av fiskfettsyror i cellerna har svårare för att koncentrera sig, sova, lägre prestationsförmåga i skolan. Bla har en läkare och forskare i England funnit samband med essentiella fettsyror och läs- och skrivsvårigheter.  Man har i en forskningsstudie sett barn med Dyslexi som har blivit hjälpta med omega-3 kapslar och kunnat stava helt korrekt.  Även hyperaktiva barn har man också sett låga halter i cellerna och barn med ADHD mm blev bättre vid behandling av omega-3 kapslar

Psykiska besvär
Fiskolja har visat sig ha effekt på depression. Vid depression ses ofta en minskad koncentration av serotonin i hjärnan. Serotoninkoncentrationen har visat sig vara kopplad till koncentrationen av omega-3 fettsyror, speciellt DHA varför det är tänkbart att fiskolja vid depression verkar genom samma mekanismer som vissa nya mediciner mot depression, nämligen genom att öka serotoninkoncentrationen i hjärnan. Fiskolja har också visat sig ha en viss effekt på demens både när denna är orsakad av blodkärlsförändringar och när den är orsakad av Alzheimers.

 

 

Omega-3 kan skydda synen hos tidigt födda

För tidigt födda barn kan räddas från blindhet genom ett tillskott av Omega-3. Därför startar några Göteborgsforskare en studie där både barnen och deras mammor behandlas med fettsyran.

Det är efter lyckade djurförsök som Göteborgsforskarna Ann Hellström och Chatarina Löfqvist nu har starka skäl att ta steget över till människa. Tillsammans med forskare vid Harvard har man på möss lyckats visa att en Omega-3rik kost hos mamman skyddar synen hos den mycket för tidigt födda avkomman. Deras fynd publiceras nu i den mycket ansedda medicintidskriften Nature Medicine.

 

Egenskaper:
Ren laxolja. Den rikaste oljan i naturen på omega-3 fettsyror.
Utvalda laxar. De är friska och noggrant utvalda för att konsumeras av människor. Andra Omega-produkter i handeln kan innehålla antibiotika.
Ingen risk för giftansamling. Något som förekommer i vissa fiskar.
Lättsvalda kapslar. De mjuka gelatinkapslarna är lätta att svälja.
Balanserade halter av EPA och DHA i samma proportioner som i naturlig lax.
Mängden omega-3 fettsyror i tre kapslar motsvarar mängden i en optimal portion färsk lax, dvs. min. 340mg EPA och 260mg DHA
100 kapslar