Your Company

dsc_5832.jpg
Startsida Företaget Nyheter Aktuella Event & Föreläsningar Karriär Om oss Produkter & Forskning Artiklar, tester  mm Gästbok Länkar
Artikelarkiv Tester

  Publicerad: 2006-08-27

Soja skydd mot prostatacancer

Ämnen i sojaprodukter, bönor och nötter verksamma

Nästan varannan man har en genförändring som gör att flera vanliga livsmedel kan skydda mot prostatacancer.

Ämnet heter fytoöstrogener - som finns i sojaprodukter, bönor och nötter.

Svenska forskare har upptäckt sambandet, skriver Svenska Dagbladet.


Det är första gången som enskilda beståndsdelar i mat kunnat knytas till en direkt och genetisk påverkan på cancer.

Prostataancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och ungefär 10 000 män får varje år diagnosen.

Fytoöstrogener, ett naturligt ämne som liknar det kvinnliga könshormonet östrogen, bildas naturligt i många växter. Det finns i bland annat soja, alla sorters bönor, bär och nötter.

Bröst- och prostatacancer

Fytoöstrogener pekas av allt fler inom cancerforskningen ut som ett skydd mot två av de allra vanligaste cancerformerna - tumörer i prostata och bröst.

Upptäckten gjordes av svenska forskare under ledning av professor Jan-Åke Gustafsson redan 1996.

Nu har forskare vid Karolinska institutet upptäckt att fytoöstrogener i mat, främst bönor, minskar risken för prostatacancer med 26 procent.

Siffran kommer från jämförelse mellan matvanorna hos 1.499 nyligen insjuknade patienter och 1 130 friska män.

Forskarna har dessutom i detalj studerat den gen, e-beta, som kopplas till fytoöstrogenerna.

- Vi tog blodprov på drygt 2 000 av männen och analyserade gener för e-beta som ligger på kromosom 14, säger Maria Hedelin, ledare för forskningsgruppen, till tidningen.

42 procent har genen

Forskarna kom fram till att ungefär 42 procent av männen bar på just den genförändring som gör att kroppen får ökat cancerskydd om man äter livsmedel med fytoöstrogener.

De män som hade den speciella genen och åt mycket mat som innehöll fytoöstrogener minskade risken för prostatacancer med 6o procent.

Forskarna ser därför ett tydligt samband mellan kosten och genetiska faktorer.

Man har under flera år också sökt liknande samband mellan dna och kostens betydelse inte bara för cancer utan även andra sjukdomar.

Fakta

Fytoöstrogener delas upp i två grupper - lignater och isoflavoner.

Lignater finns främst i alla typer av ärtor, bönor, fullkornsbröd, ris, linfrö och sesamfrö och frön i granatäpple. Dessutom i bär som blåbär, jordgubbar, broccoli, blomkål och alla typer av nötter.

Isoflavoner hittas främst i sojabönor och alla typer av sojaprodukter, till exempel sojamjölk och tofu.

Källa: SvD/The Prostate

 

Caroline Olsson

Min kommentar t artikeln: Dessa näringsämnen finns i Tre-En-En, Flavonoid Complex, Cruciferous Plus och Carotenoid Complex. Klicka och du får mer info om produkterna!